top of page
De-Rijp-Waag.jpeg

VVV de Rijp

Bob Kiel: “Het Ondernemersfonds biedt trekkingsgebieden de kans om zóveel moois te realiseren en binnen enkele weken was alles in kannen en kruiken”

Hoe heeft VVV de Rijp gebruik gemaakt van het Ondernemersfonds?

Het Ondernemersfonds Alkmaar (OFA) is bedoeld om de bedrijvigheid in en rondom de stad te stimuleren. Vanuit de onroerende zaakbelasting (OZB) niet-woningen wordt jaarlijks een bedrag van twee miljoen euro opgehaald en ter beschikking gesteld aan het fonds. Alle ondernemingen en organisaties in Alkmaar dragen daar evenredig aan bij. Ook voor Graft - De Rijp is jaarlijks een substantieel bedrag weggelegd.

 

We spreken met Bob Kiel, die vanuit VVV De Rijp en Land van Leeghwater contact onderhoudt met Ondernemersbelang Graft - De Rijp. Samen met deze vereniging diende hij vorig jaar een aanvraag in voor het vernieuwen en extern hosten van de plaatselijke toeristische, informatieve websites. En met succes. “Binnen enkele weken was alles in kannen en kruiken.”
 

Bob is sinds ruim een jaar betrokken bij VVV De Rijp. “Vanuit onze winkel geven we voorlichting aan bezoekers, verkopen we souvenirs en communiceren we digitaal via de social mediakanalen en website over bijvoorbeeld nieuws en evenementen in de regio”, begint hij. Dat laatste gebeurde altijd via vvvderijp.nl - een website die de stichting zelf beheerde. “Maar langzaamaan raakte de site verouderd en werd het steeds lastiger om updates door te voeren. Hoog tijd voor een nieuwe site, dus.”

 

Een win-win

Vanwege zijn bestuursfunctie bij VVV De Rijp & Land van Leeghwater komt Bob regelmatig over de vloer bij Hart van Noord-Holland regio- en stadsmarketing. “Begin 2023 raakten we op de Gedempte Nieuwesloot aan de praat over de wens voor een nieuwe website. Een van de collega’s opperde destijds om in plaats van een geheel nieuwe website een tweetal landingspagina’s op de website van Alkmaar Prachtstad te integreren. "Zo zouden wij als Graft - De Rijp mooi meeliften op het bereik van Alkmaar Prachtstad én zou het team ons ontzorgen in het schrijf- en updatewerk van de kopij”, vervolgt Bob.

 

Het bestuur van de VVV zag deze constructie volledig zitten, al bleek het technisch behoorlijk ingewikkeld en flink wat werk om alle data over te hevelen. En aan zo’n klus hangt een behoorlijk prijskaartje. “Nadat we bij diverse partijen offertes hadden opgevraagd, ontdekten we dat het totaalplaatje al snel in de duizenden euro’s zou lopen.”

 

Gezamenlijke aanvraag

Via-via kregen Bob en zijn collega’s de tip om een aanvraag voor een bijdrage in te dienen bij het Ondernemersfonds. “Maar enkel ondernemersverenigingen in het betreffende gebied kunnen aanspraak maken op (een deel van het) budget. Zodoende hebben we Ondernemersbelang Graft - De Rijp benaderd om de aanvraag gezamenlijk in te dienen. Het is uiteraard ook in hun belang dat de site goed gevonden en bezocht wordt. Meer online bezoekers kan immers een positieve uitwerking hebben op het fysieke bezoekersaantal. En dat is weer goed voor onze ondernemers.

 

In februari 2023 hebben we ons verzoek gezamenlijk digitaal ingediend. 1 mei vernamen we dat het volledige bedrag werd gehonoreerd. Een paar weken later was alles in kannen en kruiken. Echt super.”

 

Bob roept alle ondernemersverenigingen die binnen de trekkingsgebieden vallen dan ook op om vooral gebruik te maken van de beschikbare budgetten. “Nog lang niet alle toewijzingen zijn volledig benut. Hartstikke zonde. Hier kunnen we als regio zoveel mooie dingen mee doen!”

bottom of page