top of page
winkelcentrum de Mare.jpg

De Mare

Ondernemersvereniging De Mare maakt dankbaar gebruik van Ondernemersfonds Alkmaar voor nieuw cameraplan “De voorbereiding kost tijd, de aanvraagprocedure is een eitje”

Hoe Ondernemersvereniging De Mare gebruik maakt van het Ondernemersfonds

Stichting Ondernemersfonds Alkmaar (OFA) is sinds de oprichting begin 2022 een belangrijke schakel in de Alkmaarse economie. Dankzij dit fonds voor én door ondernemers is er structureel geld voor collectieve ondernemersinitiatieven die bijdragen aan het lokale vestigingsklimaat. Als onderdeel van een van de dertien ‘trekkingsgebieden’ heeft Ondernemersvereniging De Mare vorig jaar een aanvraag ingediend voor een cameraplan van het winkelcentrum. Begin februari is deze aanvraag gehonoreerd. Voor de zomervakantie is het gehele winkelcentrum voorzien van gloednieuwe beveiligingscamera’s. Centrummanager Wim de Ruiter: “Fantastisch dat het Ondernemersfonds er is. Dit hadden we vanuit de ondernemersvereniging nooit op deze manier kunnen realiseren.”

 

Het afgelopen jaar heeft De Mare in samenwerking met Bureau RMC - een gerenommeerd adviesbureau voor de retail en dienstverlening - een identiteitstraject doorlopen. “Daaruit bleek dat we momenteel vooral een ‘boodschappencentrum’ zijn”, trapt Wim zijn verhaal af. Volop kansen en ‘werk aan de winkel’ dus, om ervoor te zorgen dat de bezoeker De Mare in de toekomst wil (blijven) bezoeken en zich er prettig en veilig voelt.

 

Veilig winkelen in De Mare

De hoofdconclusie uit het traject om De Mare nog aantrekkelijker te maken? Werken aan een schoon, ‘heel’ (dus geen kapotte objecten) en veilig winkelcentrum. Een belangrijk onderdeel daarvan is cameratoezicht. Penningmeester Pierre Molenaar vervolgt: “Dat toezicht hebben we als ondernemersvereniging altijd in eigen beheer gehad én zelf bekostigd, maar deze ‘infrastructuur’ was nodig aan vernieuwing toe. Daar hangt uiteraard een behoorlijk prijskaartje aan. Je hebt het dan al snel over een bedrag van tientallen duizenden euro’s. Zodoende besloten we voor de financiering van dit nieuwe camerasysteem een aanvraag bij het Ondernemersfonds in te dienen.”

 

“Toegegeven: dat proces kost tijd. Alles bij elkaar zijn we ongeveer een jaar met dit plan bezig geweest. Niet gek ook, het gaat immers om een substantiële investering. Je moet helder hebben wat je wilt, exact weten waar je het budget voor wilt benutten en diverse offertes kunnen voorleggen. De voorbereiding moet tot in de puntjes geregeld zijn, want uiteraard wil het Ondernemersfonds weten waar het geld naartoe gaat en moet je (financiële) verantwoording afleggen. Ook was er voor ons als bestuur een belangrijke, overkoepelende rol weggelegd om de cohesie tussen de ondernemers in dit proces te bevorderen en ze actief bij de plannen te betrekken. Best een karwei met 98 winkels”, lacht Wim. “Maar heb je dat alles eenmaal voor elkaar? Dan is de aanvraagprocedure an sich een eitje.”

 

Aanvraag gehonoreerd

Anderhalve maand nadat Pierre en Wim de aanvraag hadden ingediend, volgde het verlossende woord van het Ondernemersfonds. En dus is er nu een dijk van een camerasysteem onderweg, dat in de zomer van 2024 in gebruik wordt genomen. “Deze nieuwe beveiligingscamera’s zijn gekoppeld aan de regionale cameratoezichtcentrale. Zo kunnen observanten van Team Handhaving ook de beelden van ons winkelcentrum live uitkijken. Mooi detail: de camera’s bieden tevens een stukje preventie. Zo is er ook valdetectie in geïntegreerd. En wellicht overbodig om te vermelden, maar we gaan natuurlijk uiterst secuur en geheel volgens de Algemene Verordening Privacybescherming (AVG) met alle verzamelde data om”, aldus Pierre.

 

Ondertussen werkt de ondernemersvereniging ook hard aan een vergroeningsplan - in samenwerking met de gemeente en een stadsarchitect. Zo komt er onder meer een nieuw klimtoestel voor alle kinderen en zijn diverse plantenbakken onderweg. Deels financiert Ondernemersvereniging Mare dit project uit eigen portemonnee - en anderzijds zijn ze voornemens om hiervoor komend jaar een nieuwe aanvraag bij het Ondernemersfonds in te dienen. 

 

“Alles voor een nóg prettigere beleving voor onze bezoekers. Komende zomer bestaat het Winkelcentrum De Mare 40 jaar en dat mooie jubileum gaan we schoon, heel én veilig tegemoet - mede dankzij het Ondernemersfonds”, besluit Wim.

bottom of page